Idea

podstrony_grafikiCelem programu „Porcja Pozytywnej Energii” jest edukacja i kształtowanie u dzieci właściwych nawyków żywieniowych polegających na spożywaniu warzyw i owoców. Wyniki badań wskazują na poważany problem żywieniowy wśród polskich dzieci polegający na niewystarczającym dziennym spożyciu warzyw i owoców.

1/3 dzieci w Polsce w wieku 1-3 lata nie je codziennie warzyw (1). Zalecenia żywieniowe WHO dotyczące spożycia 400 gr dziennie warzywa spełnia zaledwie 6–24% dzieci europejskich. Niepokojący jest również fakt, że aż 46% polskich matek dzieci w wieku 3-12 lat w ogóle nie uznaje warzyw i owoców za podstawę zdrowej diety.

We współpracy z ekspertami żywieniowymi programu opracowaliśmy dla przedszkoli i szkół scenariusze zajęć edukacyjnych, które mają edukować i zachęcać najmłodszych do regularnego spożywania warzyw i owoców.

 


(1) Weker H. i wsp.: „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce”; Instytut Matki i Dziecka